Ce știm sau ce nu știm

Noi românii cunoaștem PSD ca fiind un Partid Social Democrat.
Să ne gândin exact la membrii care compun acest partid, mulți sunt foști membrii ai Partidului Comunist din România, aceștia au intrat în Partidul Social Democrat și anume în PSD.
Mai exact există un grup de persoane în PSD-ul actual, care au activat și în Partidul Comunist Român.
Să facem puțină istorie...să începem cu începutul de după Revoluție
În urma Revoluției Române din decembrie 1989 Partidul Comunist din România s-a dizolvat astfel - așa cum știm cu toții – Frontul Salvării Naționale - FSN a fost o formațiune politică, înregistrată în registrul partidelor politice în 6 februarie 1990, apoi s-a transformat în partid politic al Consiliului Frontului Salvării Naționale - organ provizoriu al puterii de stat rezultat după revoluția română din 1989, al cărui președinte a fost Ion Iliescu.
Doar o parte din membrii Consililiilor Frontului Salvării Naționale care s-au format atât la nivel central cât și în fiecare județ și localitate, au devenit membrii ai partidului FSN.
Pentru cei care nu știu cine este Ion Iliescu și pentru cei care s-au născut după anul 1989 o mică incursiune pentru cunoșterea lui.
A intrat în Partidul Comunist Român în 1953 și a devenit membru al Comitetului Central al PCR în 1965, însă începând cu 1971, a fost treptat marginalizat de Nicolae Ceaușescu. A avut un rol foarte important în Revoluția română din 1989, devenind președintele FSN Ion Iliescu a fost primul președinte post-comunist al României și a servit în două mandate constituționale, (1992-1996) și (2000-2004) separate de mandatul lui Emil Constantinescu (1996 – 2000).
Să revenim la FSN președintele acestui partid a fost Ion Iliescu, iar Petre Roman (1990-1991) prim-ministru apoi Theodor Stolojan (1991-1992) prim-ministru.
Așadar în aprilie 1992, au existat dispute în cadrul FSN ca urmare, un grup din membrii s-au desprins de Ion Iliescu și a luat ființă Frontul Democrat al Salvării Naționale - FDSN care a câștigat alegerile parlamentare din anul 1992, astfel Ion Iliescu a devenit președintele oficial al României.
Din ceilalți membrii ai FSN- ului s-a format sub conducerea lui Petre Roman, Partidul Democrat al Frontului Salvării Naționale - PDFSN, care s-a schimbat ulterior sub denumirea Partidulului Democrat - PD și din anul 2008, s-a schimbat devenind Partidul Democrat Liberal - PDL, sigur vă amintiți cei care citiți doar nu s-a întâmplat demult.
Să revenim în anul 1992 la FDSN care a câștigat alegerile parlamentare, apoi a devenit la 10 Iulie 1993, Partidul Democrației Sociale din România - PDSR, care s-a aliat cu mai multe partide mici.
Din 1992 până în 1996, prim-ministru a fost Nicolae Văcăroiu,in această perioada s-au făcut alianțe cu unele partide extremiste, cum ar fi Partidul România Mare – PRM, iar președintele acestui partid a fost în această perioadă Oliviu Gherman.
În anul 1996 PDSR a pierdut alegerile parlamentare, iar Ion Iliescu și-a asumat încă o dată președinția partidului.
În anul 2000 acest partid a dus o coaliție cu Partidul Umanist Român - PUR fiind prim-ministru Adrian Năstase.
Revenim la PDSR “în ianuarie 2001, PDSR s-a aliat cu un partid mai mic purtând numele de Partidul Social Democrat Român – PSDR și a adoptat numele acestui partid, mergând mai departe cu această denumire. PDSR a fost un partid care a apărut în urma rupturii dintre FSN (grupul fidel lui Petre Roman) și grupul fidel lui Ion Iliescu. PDSR a câștigat alegerile din 1992 și alegerile din 2000, și a guvernat timp de 8 ani.” (sursa - enciclopedia liberă).
Deși PSD putea câștiga, alegerile parlamentare din 2004, a avut și cel mai mare număr de voturi, au trebuit să treacă în opoziție, pentru că nu au putut găsi un partener de coaliție.
În alegerile prezidențiale din acel an, în al doilea tur candidatul PSD Adrian Năstase a fost refuzat de către actualul președinte Traian Băsescu.
În anul 2005 Mircea Geoană - fost ambasador român la SUA și fost ministru de externe, preia președinția partidului PSD de lo Ion Iliescu, Geoama fiind ales în decembrie 2006, președintele de onoare al PSD de către Ion Iliescu.
La alegerile parlamentare din 30 Noiembrie 2008, PSD s-a aliat cu PDL a ieșit victorios. PSD a avut 33,09% a rămas in opoziție și PDL 34,16% în Parlament. Iar in Senat PDL a câștigat cu 33,57%.
În concluzie ambele partide au format un guvern de coaliție condus de prim-ministru Emil Boc - PDL. Acest guvern s-a destrămat înainte de alegerile prezidențiale din 2009.
Revenind la PSD, acest partid se alfa în opoziție atunci. Apoi la alegerile prezidențiale din 2009 Mircea Geoană a fost învins de actualul președinte Traian Băsescu si mai apoi Mircea Geoana a plecat de la conducerea partidului PSD în februarie 2010 si a venit un nou lider al acestui partidului Victor Ponta și copreședinte al Uniunii Social Liberale – USL, deputat de Gorj.
Iar din 7 mai 2012 Ponta este prim-ministru al României.
Despe Victor Ponta câteva cuvinte: “în 1995 a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București, până în 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București, iar între 1998 și 2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, secția Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică. Între 2000 și 2001 a ocupat funcția de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor” (sursa – enciclopedia liberă).